Historien om de

  "sære" dobbeltfly på

   Tirstrup lufthavn i 1944-45

   og hvad de blev brugt til

 

 

 

Historien bag »

 

Denne side er blevet til på grund af en historie min, nu 80 år gamle, far fortalte mig for mange år siden. Historien gik ud på at det Engelske luftvåben : Royal Air Force. -( R.A.F. ) : havde bombet Tirstrup Lufthavn i 1945. 

Under dette angreb skulle, efter hvad jeg fik fortalt, et underjordisk benzindepot være blevet ramt, med en så kraftig eksplotion og trykbølge til følge at en svoger til min far, der arbejede hos en bonde i nærheden af Rugård, en lille landsby ca 12 kilometer sydøst lufthavnen, havde overværet hvordan luftrykket derfra lettede hele stråtaget på bondens bygninger, så man kunne se ind under det. Garenteret noget af et syn.

 

Dengang tænkte jeg at det måtte være et kæmpe benzindepot de fik ram på, med en voldsom stor bombe, den Febuar dag i 1945, for at give et så voldsomt lufttryk fra sig.

Under min senere militære karriere ( 9 måneder på Fsn Karup og 25 år i hjemmeværnet ) har jeg overværet nogle rigmeligt store detonationer og deraf følgende trykbølger. Det gav ikke rigtig nogen mening at R.A.F. skulle have anvendt deres 5 tons Tallboy eller den kolosale 10 tons Gran Slam bombe mod et tankanlæg. ? 

Mærkelig nok fandt jeg nogle år senere en artikel i et gammelt ugeblad, om at der var blevet gravet flere store tyske underjordiske tankanlæg op på lufthavnen lige efter krigen. Det virkede da lidt sært at grave noget op som allerede var ødelagt og der var da heller ikke skrevet noget, i artiklen, om at det havde været ødelagte tanke man gravede op dengang.

Løsningen på mysteriet kom først da jeg stødte på en bog om folk og liv på Rønde egnen (7). Den er blot èn i en lang serie af bøger som er skrevet om lokalhistorien. I denne bog var et afsnit om bygningen af Tirstrup Lufthavn og hvordan Danske arbejdere fik valget mellem at arbejde for den Tyske besættelsesmagt eller gå ledig på en understøttelse der ikke var til at leve for.

Min morfar, der havde 11 børn, var tvunget til at deltage i dette arbejde men det var ikke noget han fortalte om i familien. Han kunne dog berette om der, i de sidste krigsår, på lufthavnen havde været trænet med nogle dob­belte fly som de danske arbejdere kendte under navnet: far og søn.

Mere mystik. ? Heldigvis var der også en kopi af en avisartikel i bogen. Den beskrev også luftangrebet på flyvepladsen. Det var dog en lidt anden udgave man læste dèr.

 

 

 

 

 

 

 

              

 

Grand Slam »

 

Den Britiske 9979 kg Grand Slam bombe blev hovedsagelig brugt mod dæmninger og de kraftigste Tyske bunkers.

 

 

 

Tallboy bomb »

Den "kun" 5443 kg Tallboy var en mindre udgave af Grand Slam men stadig et voldsomt og kraftigt våben,  der blandt andet blev brugt mod det Tyske slagskibet Tirpitz.

 

 

 

Tirpitz for anker i Kaa fjorden »

 

Der skulle hele tre fuldtræffere fra disse enorme bomber til før det lykkedes at sænke det tyske slagskib, der var et søsterskib til Bismarck som blev sænket af Britiske flådefartøjer i 1941.

 

 

Bismarck»

 

 

 

misteltirstrup © 2011 • Privacy Policy • Terms Of Use

Mistel 1 med Elefantmine monteret i snuden af bombeflyet.

Mistel på Tirstrup

 

 En af de 5 tons tunge Tallboy  bombe bliver  her håndteret af R.A.F. personel 

Lancaster bombefly kaster en Grand slam bombe mod Bielefeldt viadukten den 14 marts 1945